Kortspelet dam

God morgon!

Hoppas ni alla fått haft en fantastisk fredagskväll! Själv hade jag jättemysigt med mina flickor där jag lärde dem bland annat att spela dam. I och med jag inte hittade några direkta länkar som passade våra regler så gäller följande:

Kortspelet dam

Antal spelare: 2+
Åldergräns: 7 år +

Regler:

Var spelare får 6 st kort var. Ett av dessa kort får man inte kolla på förrän i slutresultatet (vi brukar hålla dessa kort uppochner på sidan av). 5 av korten har man i handen under hela spelomgången. De övriga korten som finns i kortleken ligger i en hög mitt på bordet uppochnedvända. Det man strävar efter är att få så låga poäng som möjligt. Lägsta poängen är tiorna som är minus 1 poäng, därefter dam som är 0 poäng, ess är 1 poäng och de andra korten är densamma som siffran anges förutom knektarna som är 11 poäng och kungarna är 13 poäng.
Man väljer själv vem som börjar. Därefter läggs ett av korten i den uppochnedvända högen fram med resultatet synligt för alla i spelet. Första spelaren får välja om det är ett kort som den vill plocka upp och byt mot en i sin hand eller om den vill chansa från den högen som är uppochnedvänd. Om spelaren väljer att chansa i den uppochnedvända högen visar inte spelaren sitt resultat från det draget utan får välja om den vill kasta bort kortet i högen med resultatet synligt eller om den vill byta ut ett mot sitt egna kort som finns i handen. Väljer man att byta ut ett kort ska även detta kort visas så alla spelarna får se vilket kort som kastats bort. Nästa spelare får då välja om den vill plocka upp den förra spelarens kort eller chansa på den uppochnedvända högen. Sedan fortsätter detta vidare tills den uppochnedvända högen är slut.
När den uppochnedvändiga högen är slut så räknar var och en sina resultat. När alla redovisat sitt resultat kollar man sitt hemliga kort och ser om man vann eller inte.

Lycka till!

Detta spel är något spelats sedan jag och syrran spelade detta i vår klass i låg- och mellanstadiet. Vi råkade även influera detta till vår lilla släkt så vid varje träff med mamma, moster och syster spelar vi detta. Så otroligt mysigt och nu ska det bli så roligt att båda mina egna barn kan vara med i kommande turnéer.
För övrigt så har Sally spelat med oss vuxna vid något tillfället tidigare men så hon hade ett humm, men igårkväll var första gången jag introducerade detta till Kitty. Hon är visserligen bara 6 år och jag har skrivit 7 år + i beskrivningen men hon har inga problem alls med huvudräkning samt läsning. Har man inga problem med detta kan man mycket väl vara med i yngre ålder än 7 år. Kitty behövde bara hjälp av sin pappa cirka 2-3 gånger innan hon klarade spelet själv utan problem.

Du kanske också gillar

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *