Mina knep till att sortera bort kläder man inte använder

Vår flytt till vårt nuvarande hus var en riktigt snabb process (läs inlägget ”På 36 dagar” här). En betydligt för snabb process. Nästintill inget hann sorteras, det vill säga:

 • Behålla
 • Skänka
 • Sälja
 • Slänga

Nu känner jag att jag är i ett stadie där jag måste ta tag i saker i mitt liv som tynger. Därav är även ett stort projekt att sortera.

Igår valde jag att börja plocka fram kläder ur min nuvarande garderob som skulle på min klädställning i nya sovrummet. Alla mina kläder var i en säck som syns även till vänster på bilden ovan.
Så från och med igår har mina kläder ett ultimatum: Antingen används de något alls inom 6 månader, det vill säga innan den 20:e januari 2021, och då får de stanna. Annars tillhör de listan ovan.

Mitt knep just nu för att hålla isär de kläder jag använder och inte använder:

 • Alla kläder har fått hoppa ur min byrå rakt ner i en sopsäck för att verkligen börja om från noll. Så INGET får vara kvar bara för man har en viss känsla utan allt får en nystart.
 • Jag vill helst att kläderna ska hänga på galgar. Vilket är en stor fördel när man vill håll kolla vad som använts det sista halvåret. Det jag gör är att vända galgarna i motsatt håll mot för vad jag brukar i vanliga fall. När man har ett plagg som använts inom perioden för utsorteringen vänder man den galgen för att hålla koll på vilka plagg som använts. Se bild nedan för exempel.
 • Även i mitt fall är det viktigt att alla plagg är sorterade för klänningar, underkropp och överkropp så det är lättöverskådligt när jag väljer på morgonen. Annars har jag lätt att få kläder som hamnar i ”skymman undan” bara för att de är placerade på fel ställe. Då tycker jag att det fått en fel uppfattning om jag valt det plagget har fått en ärlig chans eller inte, vilket kommer göra att fler kläder kommer inte sorteras bort trots samma regler.
 • Nu hade jag inte tillräckligt med galgar för att hänga upp alla kläder. Så de kläderna som inte är på galgar är kvar i sopsäcken tills det finns lediga galgar att hänga upp kläderna på. Finns det kläder kvar i säcken efter 20:e januari, ska dessa också sorteras bort.

Har ni några egna knep på sortering av kläder?

Du kanske också gillar

22 kommentarer

 1. Kläder som jag inte använt inom en viss tid skänker jag bort. Det finns liksom ingen anledning att de bara ska hänga där.

 2. Vad skönt att få det rensat, kan ta en kik några gånger under året för att se om det är något jag inte behöver! Kan vara skönt att få bort vissa plagg som inte behövs eller som kan ge dåliga minnen liksom <3

 3. Ingen dum idé att gallra ut kläder genom att dela upp dem i grupper. Ibland glömmer man bort plagg. Att hänga upp och ordna efter olika plagg ser både stilrent ut och lätt att hitta.

 4. Åh, jag håller faktiskt också på att göra en rejäl rensning här hemma just nu! Har lagt varenda klädesplagg jag äger i två stora flyttlådor i vardagsrummet så tar kläder därifrån och när jag använt och tvättat dem hänger jag tillbaka dem i garderoben. Borde väl egentligen sätta ett datum på när jag ska göra mig av med allt som ligger kvar i lådorna, men det har jag inte gjort så vi får väl se hur det här lilla ”experimentet” kommer sluta 😉 Har dock redan rensat ut en hel del, man märker ju vilka kläder man aldrig använder när man bara stör sig på dem och tycker de är ivägen när man letar efter ett specifikt plagg i lådorna 😉

 5. Jeg synes det er så kjedelig å rydde i klesskapet, men det er jo nødvendig å gjøre det noen ganger 🙂 Jeg pleier som regel å sortere utifra hvor ofte jeg bruker plaggene. Hvis det er klær som bare henger der kan jeg likegodt gi de bort, hehe 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *